Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tisztelt Harkaiak!

Hosszú évek várakozása után 2021-ben sikerült megépítenünk a települést ellátó ivóvíz távvezeték egy újabb szakaszát.

Mint arról már korábban többször hírt adtunk, a Gidapatak lakópark és Harka határa között húzódó vezeték építése az Önkormányzat saját forrásából, két helyi településbővítésben érdekelt vállalkozó és a Soproni Vízmű Zrt. Szakértői Bizottságának egyetértésében, a környező települések bővítési alapjából valósulhatott meg.

Mindannyian nagyon vártuk az új szakasz átadását, remélve a jobb ivóvíz szolgáltatást, s bár a számok egyértelműen alátámasztják a bővítés indokoltságát, az elmúlt napokban helyenként előfordultak negatív tapasztalatok.

Ennek fényében felvettem a kapcsolatot a Soproni Vízmű Zrt. műszaki igazgatójával és többször is egyeztettünk a közösségi portálon megjelenő lakossági észrevételekről. A szolgáltató szakemberei tanulmányozták a rendelkezésre álló adatokat és ezek alapján az alábbi tényekről számolhatok be Önöknek.

Először is le kell szögezni, hogy a Soproni Vízmű Zrt., mint szolgáltató az ingatlanok szolgáltatási pontján, azaz a vízmérőnél 1,5 és 6 bar közötti nyomással köteles az ivóvizet szolgáltatni.

Annak ismeretében, hogy egy 10 méter magas vízoszlop körülbelül 1 bar (pontosan 0,98 bar) víznyomást eredményez, könnyen megállpítható, hogy amikor a településünk határán 4 bar nyomás van az ivóvízhálózatban, akkor ettől a ponttól 15 méterrel alacsonyabb ponton már 5,5 bar nyomás mérhető a rendszerben, míg 10 méterrel felette csak 3 bar lesz ez az érték. Továbbá annak tudatában, hogy településünk domborzati adottságai miatt a legmagasabban és a legalacsonyabban elhelyezkedő vízfogyasztási hely között kb. 25 m szintkülönbség van, az is megállapítható, hogy az e két ponton lévő vízóra között azonos pillanatban lévő 2,5 bar víznyomáskülönbség normális jelenség.

A most elkészült beruházást megelőzően a vízvezetékrendszer kapacitása max. 50 m3/h vízfogyasztást tudott kiszolgálni, ennél magasabb fogyasztás esetén a nyomás a település legmagasabb pontjain már lecsökkent 1,5 bar alá.

A 2017-2018-as évben az átlagos vízigény 20 m3/h körül volt, de a nyári időszakban lehetett extrém kiugrásnak számító 50 m3/h körüli vízfogyasztást is regisztrálni, mely szakmailag indokolttá tette a távvezeték kapacitásának bővítését. Megjegyzendő, hogy a 2020-2021-es évben mért átlagos vízfogyasztás már kb. 35 m3/h volt.

Sajnos anyagi lehetőségeink csak a hiányzó szakasz felének bővítését tették lehetővé, azonban a beruházásnak köszönhetően ma már a rendszer így is képes lett arra, hogy még 80 m3/h fogyasztás esetén is, minden ingatlannál biztosítsa az előírt 1,5 bart.

Annak ismeretében, hogy a szakemberek a múlt héten, az esti órákban (19 és 21 óra között) 70 m3/h vízfogyasztást is mértek, jól látható, hogy a szolgáltatás a jelenlegi, már bővített rendszeren, a nyári melegben, az esti csúcsok idején megközelítheti a határait.

Emiatt kérek mindenkit, hogy a közösség érdekében lehetőleg ebben az időszakban kerüljék a nagy vízvételezéssel járó tevékenységeket, mint pl. az öntözés, vagy a medencék feltöltése. Az értékes ivóvízzel történő locsolás éjjel jóval kevesebb párolgási veszteséggel jár. Ezt az automata locsoló rendszerek megfelelő beállításával jól szabályozhatjuk.

Továbbá meghívom a lakosságot arra az együttműködésre, ha tűzcsapról történő vízvételezést lát, akkor a közösség érdekében jelezze azt az Önkormányzat felé.

A szakemberek vizsgálják annak lehetőségét, hogy a falu határában üzemelő nyomáscsökkentő fejlesztésével némileg javíthatóak-e a községben a nyomásviszonyok úgy, hogy a nyomás sehol ne lépje túl a megengedett 6 bart. Ez a fejlesztés komfortosabbá tenné számunkra a helyzetet a távvezeték harmadik szakaszának bővítéséig, mely a véglegesen megoldaná a vízkérdést.

Kérjük, hogy aki a víznyomás drasztikus csökkenését, 1,5 bar alatti víznyomást tapasztal, szíveskedjen azt a Soproni Vízmű Zrt. éjjel-nappal hívható, +36 99 519 200 számú hibabejelentő vonalán jelezni.

Fontos néhány szót ejteni a jövőről is.

Természetesen tervezzük a távvezeték utolsó szakaszának bővítését, aminek megvalósulása esetén azt fogjuk elérni, hogy még 120 m3/h pillanatnyi csúcsfogyasztás esetén is garantálható lesz a minimum 1,5 bar-os nyomás településünk legmagasabb pontján is.

Figyeljük a pályázati lehetőségeket, és jelenlegi hálózathoz csatlakozó új fogyasztók is fizetnek hozzájárulást, a megfelelő pénzügyi alap létrehozásához.

Összefogással, egymásra figyeléssel, közösségként gondolkodva, szokásaink apró változtatásaival sokat javíthatunk mi magunk is a helyzeten.

Hajrá Harka!

Duschanek Péter
polgármester

Megszakítás