Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Harkai Római Katolikus Plébániai Közösség hírei, 2020. március

Az 52. Eucharisztikus Kongresszusról

Mostanában egyre többször hallani a szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezendő Eucharisztikus kongresszusról.

Ezt a nagyszabású rendezvényt Magyarország utoljára 1938-ban rendezhette meg. Néhány adat az akkori időkből:

1938. május 26. és 29. között több mint 250 ezer ember utazott fel vidékről Budapestre, hogy részt vegyen a kongresszuson. Kb. 300 ezer budapesti hívő vett részt a rendezvényeken. Hitler a németeknek és osztrákoknak megtiltotta a részvételt, mégis kb. 25 ezer külföldi tudott csatlakozni ehhez a csodálatos rendezvénysorozathoz. Május 25-én délután a Hősök terén mintegy 200 ezer ember vett részt az ünnepi nyitószentmisén.

Az Eucharisztikus Kongresszus, nem arról szól, hogy néhány nagy teológus egy ülésteremben bizonyos kérdésekről vitatkozik. Ez a rendezvény elsősorban ünnep és minden hívő és kereső emberhez szól. Meg akarja mutatni, hogy az egyház egyik legnagyobb titka szentmisén átváltoztatott kenyérben és borban jelenlévő Krisztus. Ez már tényleg a hit területe. Böjte Csaba, ferences szerzetes, nemrég így buzdított a részvételre:

Az Eucharisztia mindenhol ugyanaz. Az Eucharisztia a reményről szól, arról, hogy téged az Isten szeret, van remény, talpra tudsz állni, meg tudod oldani a problémáidat, merjél nekilendülni, tudsz te jó lenni, el tudod érni az álmaidat, meg tudod valósítani önmagadat, a céljaidat… Szeretném, hogy Jézus Krisztust minél többen megismerjék. Tudjuk nagyon jól, hogy az Úr Jézus Krisztus, aki kétezer éve eljött közénk, velünk van. A lelkiismeretünkben Ő szól hozzánk, velünk van az Oltáriszentségben, a Szentírásban, de köztünk van a szenvedő, bajban lévő emberek által is. Az a cél, hogy Jézushoz vezessük az embereket. Ha Jézust megszeretnénk, ha az Ő tanítása szerint élnénk, akkor egészen biztos, hogy jobb világunk lenne. Ezt jelenti a kereszténység.

Terveink az idei évre

Az Eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan templomunk szentélyét szeretnénk az eredeti állapothoz hasonló módon átalakítani. A cél az, hogy a tabernákulumban jelenlévő Jézus valóban a termplom középpontjában legyen, ahol eredetileg is volt, a szentélyben. Ehhez az építész tervek most készülnek és reméljük a kivitelezés is hamarosan megindulhat. Természetesen ez nem megy külső támogatás nélkül. Tavaly karácsonyi kézműves vásárunkon közel 200.000 Ft-ot gyüjtöttünk és a Harkai Karitász az általa szervezett bál bevételét is erre a célra ajánlotta fel. Minden régi és új támogató adományt hálásan köszönünk!

Az új faluvezetéssel közös terv az, hogy templomunk védőszentjeinek (Szt. Péter és Pál) az ünnepe, a templom búcsúnapja méltó helyen legyen a falu naptárában. Ezért hívunk mindenkit, hogy június 27-28-án a templom előtti téren velünk ünnepeljen!

Megszakítás