Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Demokrácia nincs eleven, pezsgő, szabad és demokratikus önkormányzatok nélkül. Minden országos demokrácia merő fikció, ha nincs meg az egyes emberek számára hozzáférhető kisebb közösségekben a szabad közélet iskolája.

Bibó István

A Belügyminisztérium köszöntője

Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
Tisztelt Önkormányzati Képviselő Hölgyek és Urak!
Tisztelt Jegyző Hölgyek és Urak!
Tisztelt Önkormányzati Dolgozók!

Az első szabad önkormányzati választások napján, 1990. szeptember 30-án újjászületett a magyar önkormányzati rendszer. Újjászületett, hiszen hazánkban jeles hagyománya volt az önkormányzatiságnak, azonban közel fél évszázadig a helyi ügyekben nem hozhattak a települések lakói önálló döntéseket. Történelmi jelentősége van tehát annak, hogy a rendszerváltoztatás után megválasztott Országgyűlés első teendői között adta vissza a helyi önkormányzás jogát azoknak, akiket megillet: a választópolgároknak.

E jeles nap harmincadik évfordulója alkalmából köszöntöm Önöket, akik ma letéteményesei a helyi demokráciának, működtetői alapvető közszolgáltatásoknak, és jó „gazdái” a településüknek, a megyéjüknek. Köszönöm, hogy nap, mint nap szolgálják a lakosságot, településük polgárait.

Munkával telt harminc év áll mögöttünk, melyben voltak sikerek és kudarcok, öröm és bánat, állandóság és változás, az értékek megőrzése és modernizáció. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a helyi önkormányzatok mindig bátran szembenéztek a kihívásokkal, példás erőfeszítéssel és tisztes emberi hozzáállással mindent megtettek a rájuk bízott feladatok teljesítése érdekében.

E napon köszönetünket fejezzük ki valamennyi önkormányzatnak, önkormányzati tisztségviselőnek, döntéshozónak és dolgozónak, akik az elmúlt harminc évben élettel töltötték meg Magyarországon az önkormányzatiság nemes eszméjét.

Az első „úttörők” közül sokan sajnos már nincsenek közöttünk, tisztelegjünk az ő emlékük előtt is.

Azonban vannak kilencvenheten, akik már az első önkormányzati választástól kezdve folyamatosan bizalmat kaptak a választópolgároktól, hogy polgármesterként vigyék a helyi ügyeket és ezt a bizalmat még hétszer megerősítette a lakosság az időközben lezajlott választásokon. Határozattan kijelenthetjük, hogy ez a legnagyobb elismerés, amely egy közösségben létezik. Őket külön köszöntjük és ezúton gratulálunk a polgármesteri tisztséget harminc éve folyamatosan betöltőknek! További munkájukhoz kívánunk sok erőt!

A Helyi Önkormányzatok Európai Chartája rögzíti, hogy „a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik”. Méltán lehetünk arra büszkék, hogy hazánkban ezt a szerepet a helyi önkormányzatok harminc éve betöltik.

Boldog Születésnapot Önkormányzatok!

Budapest, 2020. szeptember 28.

Forrás: az Önkormányzati Hírlevél 2020. évi 17. száma

Harka polgármesterei

1990 – 1993 Matyi Istvánné
1993 – 1994 Töreki István
betegség miatt megbízott alpolgármesterként
1994 – 1998 Töreki István
1998 – 2002 Töreki István
2002 – 2006 Rombai László
2006 – 2010 Szabó Károly
2010 – 2014 Szabó Károly
2014 – 2019 Szabó Károly
2019 – Duschanek Péter

Forrás: Harka (település) – Wikipédia

Megszakítás